Iedereen die in Jezus gelooft, kan Zijn stem verstaan! Profetie is een gave van de Heilige Geest. Het is God horen spreken en dat herhalen.

Leidt tot Jezus

Opbouwend

Bemoedigend

Troostend

Aan de slag
Paulus zegt: 'Jaag de liefde na en streef naar de gave van profetie'. Als je ergens naar streeft probeer je steeds beter te worden. En je kan alleen maar ergens beter in worden door het te doen. Door fouten te maken en te blijven oefenen. Onderstaande oefeningen kunnen je daarbij helpen. Belangrijk is dat je alles noteert zodat je het later nog eens na kunt lezen/luisteren.

Lees nog eens de stappen door hoe je Gods stem kunt verstaan en als je klaar bent kan je nog eens kijken naar hoe je een profetie kunt toetsen/controleren.

Lectio Devina
Oefening aan de hand van een Bijbelgedeelte.

Bid en vraag om de leiding van de Heilige Geest. Spreek uit dat je Gods geliefde kind bent en Zijn stem kunt verstaan.
Pak je Bijbel en lees langzaam en hardop een kort Bijbelgedeelte ( van ong. 3 teksten). Je bent niet bezig met de uitleg maar leest gewoon goed wat er staat en hoe het er staat. Lees het gedeelte 2 keer hardop.
Lees het gedeelte nog eens in stilte door en onderstreep of schrijf de woorden op die je raken of extra opvallen. Denk hier even over na. Waarom raakt het je of valt het op?
Vervolgens breng je je leeservaringen en alles wat er bij je bovengekomen is bij God. Vraag daarna aan Hem of Hij wil laten weten wat Hij ermee wil zeggen.
Word stil en stel je open voor wat God zelf wil zeggen hierover. Je opent je voor creatieve inzichten en je maakt jezelf beschikbaar voor de invloed van God.
Schrijf op wat er in je hart/gedachten kwam en lees het nog eens na. Kan je er iets mee doen?

Weet je niet welk Bijbelgedeelte? Probeer het eens met: Romeinen 8:15-17.

Schrijven
Schrijf eens een brief aan God en ontvang er eentje terug!

Pak iets waarop je kunt schrijven/typen.
Schrijf een brief aan God. Vertel bijvoorbeeld wat je van Hem vindt, welke verlangens je hebt, waar je bang voor bent.
Word stil en vraag of de Heilige Geest je wil helpen om Gods stem te verstaan. Spreek uit dat je Gods geliefde kind bent, dat je van Hem houdt en dat je dankbaar bent dat je Zijn stem kunt verstaan. Lees eventueel nog even de stappen door op deze pagina.
Begin vervolgens aan een brief van God aan jou. Zet bovenaan de brief iets als lieve..., beste vriend, etc. Vraag evt. aan God wat je erboven mag zetten 😉 Wordt vervolgens stil en begin gewoon te schrijven, zonder dat je er over nadenkt. Laat alle gedachten en gevoelens toe en schrijf het op als dat God het tegen jou zegt. Je kunt vragen stellen bijvoorbeeld: Hoe ziet U mij? Wat wilt U zeggen?
Het is belangrijk dat je 'gewoon' met de flow mee schrijft. Dus dat je niet gelijk een oordeel velt over wat er in je gedachten komt maar blijft schrijven.
Klaar? Lees eens terug wat je hebt opgeschreven. Wat raakt je? Breng dat bij God terug en dank Hem voor zijn liefde voor jou!

let op: ook hiervoor geldt dat je het moet toetsen. Zie deze pagina daarover!

Stel vragen
Stel vragen aan God en schrijf de antwoorden op.
N.a.v. het boek: Brad Jersak 'Jezus horen en zien'.

Stel God eens wat vragen. Schrijf de antwoorden op en lees het nog eens door.

Voorbeelden:

•God, vertel me hoe U bent
•Wie ben ik voor U? Hoe ziet U mij?
•Houdt U van mij? Hoeveel?
•Wat kan ik vandaag voor een ander doen?
•Wat leeft er in Uw hart?
•Is er iets wat onze vriendschap in de weg staat?
•Welke leugens wilt U weghalen?
•Welke dromen mag ik dromen?
•Waar bent U in deze situatie? Wat bent U aan het doen?

En je kan natuurlijk zelf ook veel vragen verzinnen!

Creatief
Iets anders proberen? Probeer eens samen met God creatief te zijn.

God is een hele creatieve God! Kijk maar eens om je heen. Hij heeft zoveel mooie dingen gemaakt. En wij zijn naar Zijn beeld geschapen. Ook in ons heeft Hij iets creatiefs gelegd. En dat uit zich in allerlei vormen.

•Schrijf zelf een lied, gedicht, verhaal en vraag aan de Heilige Geest om de woorden
•Pak de kwasten/potloden erbij en laat je leiden door de Geest bij het pakken van de kleuren en maken van vormen.
•Vraag aan God wat je mag koken en met wie je het kunt opeten.
•Ga de natuur in en vraag de Heilige Geest om je dingen aan te wijzen voor een collage en wat die dingen voor jou mogen betekenen.

Ga zo maar door! Je kan God bij alles betrekken. Schrijf op wat je gemaakt hebt en wat God hiermee tegen je wilde zeggen. Wat het voor jou op dat moment betekent. Leuk om later nog eens terug te lezen!

Complimenteren
Ga je iemand ontmoeten? Vraag aan God om een compliment.

Kom je iemand spontaan tegen? Of heb je met iemand afgesproken? Vraag dan van te voren aan God waar je de ander mee mag complimenteren. Een compliment krijgen is altijd fijn! God weet precies wat de ander op dat moment nodig heeft om te horen.

Je kunt het compliment gewoon aan de ander geven en eventueel erbij zeggen dat je voor die persoon aan het bidden was en de indruk kreeg dat God dit tegen hem/haar wilde zeggen.

Laat aan iemand anders Gods liefde zien.
Vraag aan God wie je mag bemoedigen

Schrijf een appje of kaartje. Zet daarin je indruk, bijbeltekst, liedje etc.
Geef het aan de ander en vertel daarbij dat God van diegene houdt en je de indruk hebt dat Hij dit tegen die persoon wilde zeggen.
Vind je het moeilijk om God te noemen? Het is al heel mooi dat je Zijn liefde door wilt geven en iets moois tegen de ander zegt!