22 februari 2021

Mag God jouw oor wekken?

Deel dit

Wat is jouw ochtendritueel?

In Jesaja 50:4 staat: "God, de HEER, gaf mij een vaardige tong, waarmee ik de moedeloze kan opbeuren. Elke ochtend wekt Hij mijn oor, zodat het toegerust is om aandachtig te horen."

Wat doe jij 's morgens als je wakker wordt? Soes je nog even of ben je direct 'aan'? Bij ons zijn het vaak de meisjes die ons wakker maken waardoor de dag direct begint. Het helpt mij dan om aan deze Bijbeltekst te denken en de dag met God te beginnen. De ene keer kan ik er later op de ochtend echt de tijd voor nemen, een andere keer is het meer een kort gebed: 'Vader, bedankt dat ik wakker mag worden. Wilt U mijn oren helpen om te horen en mijn tong om opbeurende en bemoedigende dingen te spreken?'

Wat ik mooi vind aan deze Bijbeltekst, is dat God ons en onze lichamen wilt gebruiken. Dat Hij een sprekende God is, is iets heel wonderlijks. En tegelijkertijd ontmoet dat bovennatuurlijke, onze eigen realiteit. Je hoeft niet in een andere dimensie of verheerlijkt lichaam te zijn om Zijn woorden te ontvangen. We mogen slapen en wakker worden. We mogen Hem met onze eigen oren horen en met onze tong Zijn woorden doorgeven aan anderen.

God kan de hele dag en nacht tot ons spreken. Hij kan spreken over Zichzelf, over jou en over mensen die je gaat ontmoeten. Hoe mooi is het om je daar al aan het begin van de dag bewust van te zijn!

Zegen!
Jacoline

Uiteraard heb ik geen idee hoe jouw ochtend eruit ziet en hoeveel tijd je hebt. Daarom 2 varianten van deze oefening.

Variant 1 - weinig tijd
Neem als je wakker wordt 1 minuut de tijd om God te danken voor het feit dat Hij er is als je slaapt en als je wakker wordt. Dank Hem dat je wakker bent geworden en dat Hij je een prachtig lichaam heeft gegeven. Vraag God of Hij je oren wilt openen zodat je Hem kunt horen door de dag heen. En bid dat de woorden die je vandaag spreekt, bemoedigend en opbeurend zullen zijn.

Probeer door de dag heen regelmatig contact te zoeken met God en Hem te betrekken bij wat je doet en wie je ontmoet. Krijg je een ingeving om iemand te appen en te vragen hoe het gaat? Doe dat dan! Heb je het idee dat je iemand een compliment mag geven? Doe dat dan vooral! Let op de ingevingen die je gedurende de dag krijgt. God heeft je oor gewekt en spreekt op allerlei manieren tegen je!

Variant 2 - beetje meer tijd
Neem de tijd om de bijbeltekst te lezen en dank God voor het wonder dat je bestaat en voor je lichaam. Dank Hem dat Hij er is. Vraag aan God om je oren en tong vandaag te gebruiken. Wordt stil en denk aan de dag die voor je ligt.

  • Vraag aan God voor wie jij vandaag mag bidden, wie jij mag opbeuren. Probeer gedurende de dag met regelmaat eventjes voor die persoon te bidden.
  • Je kunt ook stil worden en kijken wat God over/tegen die persoon wilt zeggen. Neem dat mee in je gebed en schrijf het op.
  • Eventueel kan je aan het einde van de dag de persoon in kwestie laten weten dat je hebt gebeden en welke indrukken (Bijbeltekst, liedjes, gedachten etc.) je kreeg. Je weet nooit waar de ander mee bezig is/was en dat je berichtje misschien precies op het juiste moment komt!

God houdt van jou!