8 februari 2021

Stel God vragen

Deel dit

Stel jij God wel eens vragen?

God is super groot. Hij heeft alles gemaakt en alles onder controle. En deze God wil heel dichtbij jou zijn. Hij gaat graag met jou in gesprek. In de bijbel zie je meerdere mensen die met God praten. Ze horen niet alleen een boodschap van God, maar stellen Hem er ook vragen over. Kijk bijvoorbeeld naar Abraham als hij met God onderhandelt over het vernietigen van de steden Sodom en Gomorra (Genesis 18:22-33) of naar Mozes als hij geroepen wordt om Israël te bevrijden (Exodus 4:10-17). God raakt niet van slag als je Hem vragen stelt. Uiteraard mag je het met respect doen, maar je mag met al je vragen en emoties bij Hem komen. Hij weet al wat er in je leeft en toch vind Hij het fijn als je het uitspreekt. Als je wilt bouwen aan een relatie met God, is het belangrijk dat je je hart openstelt en God overal in uitnodigt. Je hoeft je niet te verbergen of dingen te verstoppen. Hij kent je door en door en heeft je van top tot teen lief (Psalm 139).

Vragen stellen aan God kan je helpen om je meer te focussen op wat God zegt en beter te begrijpen wat Hij bedoelt. Uiteraard kan je vragen stellen n.a.v. een indruk die je al hebt gekregen: Wat bedoelt U daarmee? Wat wilt U er nog meer over zeggen? Maar er zijn ook vragen waarmee je een gesprek met God kunt starten. Daar is een mooi boek over geschreven: 'Jezus horen en zien' van Brad Jersak.

Wat als je geen antwoord krijgt?

Het kan zijn dat je met vragen rondloopt waar je niet direct antwoord op krijgt. Probeer de vraag eens vaker te stellen aan God en samen met Hem op zoek te gaan naar antwoorden. Bijvoorbeeld door de Bijbel te lezen of door andere mensen te vragen mee te bidden/denken.

Soms is het zo dat we geen antwoord krijgen op onze vragen. Zelfs Jezus kreeg niet direct antwoord van God toen Hij aan het kruis vroeg: Waarom verlaat U Mij? Dit kan een hele worsteling zijn. Soms gaat het niet zozeer om een antwoord maar om het proces of de zoektocht dat God met je wilt gaan in je vragen/situatie. Geen antwoord krijgen betekent niet dat God je vraag niet belangrijk vindt. Of dat Hij geen antwoord heeft. Hij weet beter dan ons wat we nodig hebben om te weten. Geef echter nooit op om met God te praten! Vertrouw op de goedheid van God, dat Hij in alles voor jou en de wereld zorgt en dat je ooit (misschien pas in de hemel) wel een antwoord zult krijgen. En stel ondertussen andere vragen 😉

Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan onderstaande oefening en het je dichterbij God, je Vader, brengt.

Zegen!
Jacoline

Bid en vraag om de leiding van de Heilige Geest. Spreek uit dat je Gods geliefde kind bent en Zijn stem kunt verstaan. Stel God een vraag. Denk niet teveel na over antwoord, schrijf eerst alles op wat er in je gedachten opkomt. Daarna kan je het teruglezen en controleren of het van God komt.

Voorbeeldvragen:

God, vertel me hoe U bent.
Wie ben ik voor U? Hoe ziet U mij?
Houdt U van mij? Hoeveel?
Wat kan ik vandaag voor een ander doen?
Wat leeft er in Uw hart?
Is er iets wat onze vriendschap in de weg staat?
Welke leugens wilt U weghalen?
Welke dromen mag ik dromen?
Waar bent U in deze situatie?
Wat bent U aan het doen?

En je kan natuurlijk zelf ook vragen bedenken.

Wonderlijk zoals U mij kent. Het gaat mijn begrip te boven.

Psalm 139:6 // Bijbel